Här hittar du artiklar med tips och information

 

Hur du aktiverar hunden

En hund är gjord för aktivitet. En varg kan vandra timmar i sträck för att spåra vilt. Den löser problem som uppstår. Allt för att kunna överleva i naturen. Hunden har nästan samma kapacitet.

Tyvärr vilar många hundar för mycket idag. De får kanske motion i form av promenader, men de sällan motion för huvudet. En hund behöver få lösa problem, koncentrera sig på en uppgift, för att må bra. Som t.ex. "leta godis i träd".

Hundar, som vilar för mycket, hittar ofta på egna aktiviteter. De måste få utlopp för sin överskottsenergi. Dessa "aktiviteter" kallar vi sedan problem.

De kanske vaktar överdrivet, jagar djur i skogen eller grannens katt. Det finns också både tvåhjuliga och fyrhjuliga bytesdjur, som är jättekul att jaga. Kanske finfördelar de soffan i brist på annat.

Hunden är ett flockdjur, precis som vargen. Vargflocken jagar tillsammans och vilar tillsammans. Hunden gör likadant. Om husse/matte inte hittar på något spännade, så sover hunden i allmänhet.

Valpar är undantaget. De aktiverar sig och motionerar på egen hand.

Hunden kan också vara stressad pga överstimulering. För många stresslekar, som boll- och pinnkastning. Alternativet är aktivering och problemlösningsuppgifter.

Problembeteenden kan bero på mycket. Man bör alltid utreda den bakomliggande orsaken. Hunden kan ha ont eller vara sjuk. En vanlig orsak till problem och/eller aggressivitet. Här pratar vi dock bara om problembeteenden pga över- eller understimulans. Då heter lösningen oftast aktivering, mental aktivering.

Marie Hansson skriver i sin bok "Min bästa vän", följande;

"Hundilsken schäfer
En kvinna hade problem med en schäferhane. Han gjorde utfall mot andra hundar och kunde råka i slagsmål med hanar. Hon motionerade honom två och en halv timme om dagen.

Men när de var inomhus ville hon att han skulle ta det lugnt för att inte störa henne. Hon studerade och behövde lugn och ro vid skrivbordet.

Inomhus var han vaken och aktiv vid mattiderna, när någon kom på besök och med en liten lekstund då och då. För övrigt låg han snällt.

När man la ihop rörelsen inomhus blev den sammanlagt en halvtimme. Tillsammans med utomhustiden, två och en halvtimme, blev det tre timmars aktivitet och 21 timmar vila per dygn. Han hade så mycket överskottsenergi att när han kom ut, kunde han inte behärska sig.

Matte fick till uppgift att aktivera sin hund ytterligare tre timmar per dygn, för att komma ned till 18 timmars vila. Resultatet var häpnadsväckande. Hunden blev, utan någon annan träning, snäll mot andra hundar. Han var lika dominant och självsäker som förut, men snäll. Nu såg han inte åt andra hundar. Om det var någon som gjorde utfall mot honm, så tittade han bara på den med en sträng och överlägsen blick."

Tänk  dig ett barn, som inte har några leksaker. Ingen tar sig tid att leka med det. Ingen ger det några uppgifter att lösa. Det får bara mat, några promenader och så får det gå på toaletten. Det barnet kommer att börja bete sig konstigt och socialt oacceptabelt efter en tid. Hundar är som barn, de behöver stimulans, i form av mental aktivering.

Åsa Tova Bergh ger i sin bok "Ut och lek med din hund" en massa enkla råd och tips hur man kan aktivera sin hund under promenaderna.

Du kan också gå en kurs i "Mental aktivering", med din hund.

Text: Britt Nyman