Om Akela

Akela är en svart norsk buhund
Visst är jag väl vacker? Jag är en svart norsk buhund

Denna blogg innehåller annonser

Jag heter Akela ”Gullevän” Lilleman. Kärt barn har många namn, säger husse och matte. Jag gillar dem alla.

Jag föddes 30 augusti 2017 i Alunda utanför Uppsala, på Nordspetsens kennel. Där fick jag det fina namnet Nordspetsens Snuffe. Som du förstår så är det mitt officiella namn.

Norsk buhund

Jag är en Norsk Buhund. Matte har berättat att en uppfödare i Västsverige ibland kallar oss för Morska Bushundar. Det kan jag väl hålla med om. Busiga är vi definitivt och nog ganska morska också. I alla fall ibland och när vi själva vill.

Egen vilja och envishet är något vi buhundar har gott om. Och så är vi väldigt roliga. Det säger husse och matte hela tiden. De skrattar jämnt åt mig och mina upptåg.

Sen vill jag skryta lite om oss buhundar också. Får jag det? Vi har en väldigt speciell egenskap. Vi går aldrig att lura mera än högst en gång. Jag har hört att man kan lura andra hundar, hit och dit, med en bit korv eller köttbulle. Men inte oss inte. Vi ser igenom det där direkt. Vi är alltså väldigt smarta. Intelligenta. Så där ja, då fick jag det också sagt.

Vi håller koll på allt som händer i huset. Följer med och ser vad husse och matte gör. Detaljstuderar, brukar de säga. Jag vill bara lära mig. Och så gillar vi att skälla. Husse och matte måste vara blinda och framför allt döva, för de påstår ofta att inget finns där ute. Men jag vet. Jag har ju hört.

Jag brukar skälla om någon går för nära vår bil också. Fast då blir husse och matte glada, så där är vi överens om mitt skällande. Jag får också skälla om någon kommer hem till oss, fast de tycker jag håller på lite för länge. Men jag blir ju så glad när någon kommer, så jag skäller av vild glädje. Det måste man väl få, eller? Jag brukar vifta på lilla knorren och se söt ut samtidigt…

Höll helt på att glömma bort den goda maten de ger mig. Jag får bara helfoder av BARF. Matte och husse köper alltid alltid det finska märket MUSH Vaisto. Jag mår bra och får mycket beröm för min glansiga päls. Minns en gång, när vi stod ute på däcket på Viking Grace och en befälhavare kom förbi. Han stannade och gav mig beröm för pälsen. Då var jag stolt

Text: Akela ”Gullevän” Lilleman ©

P.S Min matte Britt Nyman har hjälpt mig att skriva texten