Att leka med hunden

Jag gillar att leka med dig …

Att leka med hunden är viktigt

Nu i coronatider har många, mera tid för sina hundar. Vi mår bra av att vistas ute i friska luften och vårsolen.

Varför inte då också passa på att leka med hunden. Inte bara gå en tråkig promenad

Ett exempel på hur man kan leka med hunden. Hoppa över staket
Det här är roligt

Vad tycker din hund om att göra? Din hund alltså. Vad du tycker är inte viktigt här. Det finns hundar som älskar bollar och det finns hundar som inte bryr sig om bollar alls.

Det gäller att hitta det som den egna hunden gillar. Smoggy, vår förra hund, (schäfer) älskade bollar. Han hade ett stort föremålsintresse. Han gillade det mesta.

Akela däremot är helt annorlunda. När vi får gäster, tar de upp en boll från golvet och kastar den en bit bort. Allt medan Akela står och tittar på. Undrar vad människan håller på med. Rör inte en tass för att hämta bollen.

Då undrar du säkert varför vi har bollar liggande på golvet. För att han älskar dem, men han ska leka med dem själv. Plocka upp dem från golvet, kasta iväg och hämta dem. Jätteskojigt.

Att leka med hunden i vattnet är roligt
Vatten är roligt

Smoggy älskade att leka med freesbe. Det var det absolut bästa han visste. Akela står och tittar på medan den seglar genom luften. Tittar sen på husse. Du får hämta den själv, när du var så dum att du kastade iväg den. JAG tänker inte göra det.

Sååå olika kan det vara. Akela har inte alls samma föremålsintresse. Då får man hitta på annat.

En hund som hämtat en pinne i vattnet
Jag älskar att bada

Hur du kan leka med hunden

Om du går i skogen, kliv av stigen. Gå in bland träden. Du kan gömma godis i dem och låta hunden leta.

Den kan få klättra på stenar och balansera på kullfallna trädstammar. Eller kanske krypa under. Det är bara din fantasi som sätter gränser

Ett exempel på hur man kan leka med sin hund
Kolla vad jag kan …

Inne i stan finns också mycket att göra med hunden. På många parkeringsplatser finns räcken att hoppa över, krypa under, eller kanske balansera på.

Galler brukar många hundar inte tycka om. Varför inte passa på och öva lite på det. Eller om ni är minst två, träna lite inkallning mellan er. Kanske bara busa. Låta den ena gömma sig och så får hunden leta. Enkelt och både roligt och nyttigt för hunden

Kanske kan du lära din hund att göra lite nytta. Träna den på att plocka upp leksaker från golvet. Kanske kan den hjälpa dig att bära saker. Många hundar älskar att bära tidningen. Eller varför inte dina vantar

Åsa Tova Bergh ger massor med bra tips i boken: ”Ut och lek med din hund”

Jag kan sitta fint

Nose Work

Om du har lärt dig Nose Work, så är det en perfekt aktivitet. Kan göras både ute och inne och kräver inte så mycket förberedelser

Här ska hunden leta efter en doft, ett hydrolat. Man börjar alltid med eukalyptus. Man måste först lära in doften. bara det tar sin lilla tid. Se inte det som onödigt, utan se det för vad det är. Nyttigt nosarbete och krävande för hunden

Enligt SNWK´s direktiv ska man inte hålla kurser inomhus så länge coronakrisen pågår. Däremot går det bra att lära sig genom att läsa en bok. Kurs kan man gå senare

Nose Work - behållarsök utomhus
Behållarsök utomhus

Det viktiga för hunden är att ni har roligt tillsammans. Inte att det nödvändigtvis blir 100 % rätt. Du ska börja med små steg och gå sakta framåt. I hundens takt, Inte i din. Håll allting så enkelt som möjligt.

Det finns en väldigt bra nybörjarbok, som jag verkligen kan rekommendera: ”Nose Work – det bästa du kan göra med din hund.”

Att leka med hunden är livsviktigt. För att den ska må bra och för att stärka banden er emellan. för att ni ska ha roligt tillsammans. Mental aktivering går, även det, in under samma rubrik.

Text: Britt Nyman©

Beställ boken: ”Ut och lek med din hund”

Beställ boken: Nose Work – det bästa du kan göra med din hund”

Om du gillar det här inlägget, dela det med dina vänner!