BARF – Biologiskt anpassad rå föda

En skål med rått kött, dvs barf. Biologiskt anpassad rå föda. Ett bra hundfoder
Din hund är gjord för att äta BARF

BARF
Raw food för hundar

Raw food är mat som inte har upphettats över 42 grader. När det handlar om hundar, kallas motsvarande mat för BARF, (biologiskt anpassad rå föda) och består av rått kött, ben, organ och grönsaker

Vad är fördelarna med BARF?

Veterinär Anna Hielm-Björkmanvid Helsingfors Universitetsdjursjukhus forskar angående den råa matens betydelse för hundens hälsa. 

Hunden är gjord för att äta rått kött, dvs BARF. Det är vad den skulle äta i det vilda. Matsmältningssystem, tänder och käkar är anpassade för den råa maten. 

Hon har fått fram att hundar som äter BARF är friskare och löper mindre risk att få sjukdomar än hundar som äter torrfoder eller matrester. Hon har även sett hur hundar, som varit sjuka, blivit helt friska eller mycket bättre när de började äta rått kött.

Malin Ekblom skriver i sin bok, Naturlig utfodring av hundar: ” Alla världens djur behöver biologisk levande föda. Egentligen har inte ett enda djur genom evolutionen anpassat sig till tillredd föda.”

Hur stor är risken att hunden får salmonella om den äter rått kött?

Jag ställde frågan till Maria Tarvos, på Oy MUSH Ltd, Jakobstad, Finland. De är Nordens största tillverkare av BARF.

— Det är ovanligt och de blir sällan riktigt dåliga. De är skapta att klara av bakterier. De har väldigt lågt PH i magsäcken, mycket lägre än människan. De är skapta att kunna äta ruttnande kadaver ute i det fria. De har också ett väldigt kort tarmsystem. Går salmonellan igenom, så åker den snabbt ut igen. Till skillnad från människan där maten kan ligga flera dagar i vårt tarmsystem. 

Maria säger att risken är mycket större att hunden blir sjuk på grund av för lite bakterier. Det är därför överkänslighet och allergiproblem hos hund har ökat. De får för ren och steril mat. Allt torrfoder är sterilt eftersom det är upphettat. 

Hur vet man att hunden får all näring den behöver?

Helfoder

Om man själv vill sammanställa hundens foder, krävs det goda kunskaper. Som tur är finns det färdigblandat.

— Alla våra helfoder för hund, alla våra Vaisto är balanserade och uppfyller de officiella riktlinjerna. Vi har gjort analyser på dem. Vi gör så med jämna mellanrum så vi hålls på rätt nivåer. Har man en normal hund med ett normalt behov, får den i sig precis allt den behöver. 

Är ert hundfoder ekologiskt?

— Vi har en mycket mer småskalig köttproduktion i Finland. Då blir det oftast automatiskt bättre förhållanden för djuren. Ekologiskt ”nej”, men väldigt nära ”ja”.

Finland har väldigt bra lagstiftning. Djuren måste vara ute en del av året. Det ställs väldigt stora krav på vilket foder som används. Råvaran kommer från små familjejordbruk. Produktionen är väldigt jordnära på många sätt.

Flera svenska tillverkare har bekräftat att ekologisk BARF inte gjörs. Kostnaderna är för höga. Den ekologiska råvaran finns inte i tillräcklig mängd.

Hur mycket spannmål finns i BARFEN?

Det finska företaget MUSH har varken spannmål, konserveringsmedel eller tillsatser i sina produkter.  Alla näringsämnen kommer från den naturliga råvaran

Vissa tillverkare sätter tyvärr till både syntetiska näringsämnen och spannmål till sin BARF. Därför är det viktigt att läsa innehållsförteckningen. 

Finland – föregångare när det gäller BARF

BARF används mest i Finland av alla länder i världen. I Sverige sker nu en stor ökning.  Allt fler börjar inse att hundarna skall äta det, som de är skapta att äta, dvs rått kött. Biologiskt anpassad rå föda

Vår egen hund Akela äter enbart MUSH Vaisto. Har gjort så ända sedan han var tio veckor och flyttade hem till oss. Först valpfodret och nu vuxenfoder

Text: Britt Nyman ©

Källor: Intervju med Maria Tarvos, Oy MUSH Ltd, Jakobstad, Finland

Malin Ekbloms bok: ”Naturlig utfodring av hundar”

Om du gillar det här inlägget, dela det med dina vänner:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *