Hundar och fyrverkerier

Bild på fyrverkeri. Inget som hundar gillar
Hundar och fyrverkerier är ingen bra kombination

Hundar och fyrverkerier

Nyår betyder oftast festligheter och fyrverkerier. Men för många hundägare betyder det några dagar av fasa. Deras hundar är extremt rädda för skott, smällare och fyrverkerier

Kanske är just din hund en av dem. Den springer undan. Gömmer sig. Gnyr, gnäller och kanske skakar. Ja, det kan ta sig många uttryck. Den gemensamma nämnaren är dock rädslan. Hundar och fyrverkerier är ingen bra kombination

Det cirkulerar många olika råd, om vad man ska göra. Oftast är det endast akuta lösningar. Nödvändiga att ta till ibland. Men inte i hundens hela liv.

Stänga in hunden i badrummet. Dra ner rullgardinerna. Stoppa bomull i öronen, hålla den i famnen, ge den lugnande. Kort sagt, man gör vad som krävs för att hunden skall må så bra som möjligt. Och det är helt i sin ordning.

Problemet med dessa akuta lösningar är att de bara löser situationen för stunden. Vi behöver göra något mera. Något varaktigt. Något som gör hunden lugn och avslappnad även på nyårsafton

Alla hundar är olika och alla är olika rädda. En del struntar fullständigt i att det smäller och fräser.

Du behöver börja med att studera just din hund. Exakt vad är den rädd för? När och hur yttrar det sig? Då vet du var du står och kan gå vidare därifrån

Först några allmänna råd om vad du INTE ska göra. Dra inte för gardinerna om du aldrig gör det annars. Sätt inte på TV´n extra högt. Stäng inte in hunden i badrummet eller något annat rum.

Även fastän det är nyårsafton och DU vet vad som väntar, så bör allt vara precis som vanligt för hunden. Så långt det går alltså.

Du och din familj / dina vänner kanske sitter och äter vid bordet i vardagsrummet eller på en inglasad veranda. Inte vid det vanliga köksbordet. Alla sådana förändringar reagerar hunden på.

Det är helt OK. Ni äter på verandan, även om det är enda kvällen på hela året. Tänk bara på att vara som vanligt i övrigt. Inget extra kollande på hunden.

Att dra för gardiner och sätta på TV´n högt talar om för hunden att nu händer det snart något läskigt. Matte och husse verkar så ängsliga. Direkt oroliga. Hunden går upp i varv och skärper sina sinnen, för vad som komma skall. Alltså, man förstärker hundens rädsla.

Bild på fyrverkerier

Hur man tränar hunden inför fyrverkerier

Mera långsiktiga lösningar är att träna hunden vid olika ljud. Det bör man göra under resten av året. Man kan börja inomhus. Man börjar alltid med svaga ljud och skrammel, som hunden inte reagerar på. Ljud som hunden kan gå fram och undersöka. Här är det en stor fördel att använda klicker.

Sedan fortsätter man med allt högre ljud. Och kanske på närmare avstånd. Man ska gå försiktigt fram. Skynda långsamt. Hellre låta det ta lång tid. Att forcera fram något här, kan vara förödande. Det finns en liten risk att hunden blir skrämd och kanske ännu räddare än förut.

Man kan träna med vad som helst. Man bör använda sig av så många olika saker som mjöligt. På detta sätt skapar man en generalisering. Hunden vänjer sig vid ljud.

Hundar och fyrverkerier är ingen bra kombination, men det går att träna. Situationen är sällan hopplös. Dock tar det tid

Du kan också använda färdiginspelat ljud att träna med. Det finns en CD-skiva, ”Fyrverkerier, åska och skott”.

CD-skiva: Fyrverkerier, åska och skott

Fyrverkeri, åska och skott

Självklart är det inte säkert att det fungerar fullt ut för alla hundar. Bästa förutsättningarna finns hos valpar och unghundar. Däremot kan alla hundar bli bättre på att hantera fyrverkerier.

Och till slut skall du komma ihåg att hunden lever med människan och i vårt samhälle. Fyrverkerier är en del av detta. Att förbjuda dem löser inte det faktum att din hund är rädd för dem.

Text: Britt Nyman ©

Om du gillar det här inlägget, dela det med dina vänner!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *