Att leka med hunden

Jag gillar att leka med dig …

Att leka med hunden är viktigt

Nu i coronatider har många, mera tid för sina hundar. Vi mår bra av att vistas ute i friska luften och vårsolen.

Varför inte då också passa på att leka med hunden. Inte bara gå en tråkig promenad

Ett exempel på hur man kan leka med hunden. Hoppa över staket
Det här är roligt

Vad tycker din hund om att göra? Din hund alltså. Vad du tycker är inte viktigt här. Det finns hundar som älskar bollar och det finns hundar som inte bryr sig om bollar alls.

Det gäller att hitta det som den egna hunden gillar. Smoggy, vår förra hund, (schäfer) älskade bollar. Han hade ett stort föremålsintresse. Han gillade det mesta.

Akela däremot är helt annorlunda. När vi får gäster, tar de upp en boll från golvet och kastar den en bit bort. Allt medan Akela står och tittar på. Undrar vad människan håller på med. Rör inte en tass för att hämta bollen.

Då undrar du säkert varför vi har bollar liggande på golvet. För att han älskar dem, men han ska leka med dem själv. Plocka upp dem från golvet, kasta iväg och hämta dem. Jätteskojigt.

Att leka med hunden i vattnet är roligt
Vatten är roligt

Smoggy älskade att leka med freesbe. Det var det absolut bästa han visste. Akela står och tittar på medan den seglar genom luften. Tittar sen på husse. Du får hämta den själv, när du var så dum att du kastade iväg den. JAG tänker inte göra det.

Sååå olika kan det vara. Akela har inte alls samma föremålsintresse. Då får man hitta på annat.

En hund som hämtat en pinne i vattnet
Jag älskar att bada

Hur du kan leka med hunden

Om du går i skogen, kliv av stigen. Gå in bland träden. Du kan gömma godis i dem och låta hunden leta.

Den kan få klättra på stenar och balansera på kullfallna trädstammar. Eller kanske krypa under. Det är bara din fantasi som sätter gränser

Ett exempel på hur man kan leka med sin hund
Kolla vad jag kan …

Inne i stan finns också mycket att göra med hunden. På många parkeringsplatser finns räcken att hoppa över, krypa under, eller kanske balansera på.

Galler brukar många hundar inte tycka om. Varför inte passa på och öva lite på det. Eller om ni är minst två, träna lite inkallning mellan er. Kanske bara busa. Låta den ena gömma sig och så får hunden leta. Enkelt och både roligt och nyttigt för hunden

Kanske kan du lära din hund att göra lite nytta. Träna den på att plocka upp leksaker från golvet. Kanske kan den hjälpa dig att bära saker. Många hundar älskar att bära tidningen. Eller varför inte dina vantar

Åsa Tova Bergh ger massor med bra tips i boken: ”Ut och lek med din hund”

Jag kan sitta fint

Nose Work

Om du har lärt dig Nose Work, så är det en perfekt aktivitet. Kan göras både ute och inne och kräver inte så mycket förberedelser

Här ska hunden leta efter en doft, ett hydrolat. Man börjar alltid med eukalyptus. Man måste först lära in doften. bara det tar sin lilla tid. Se inte det som onödigt, utan se det för vad det är. Nyttigt nosarbete och krävande för hunden

Enligt SNWK´s direktiv ska man inte hålla kurser inomhus så länge coronakrisen pågår. Däremot går det bra att lära sig genom att läsa en bok. Kurs kan man gå senare

Nose Work - behållarsök utomhus
Behållarsök utomhus

Det viktiga för hunden är att ni har roligt tillsammans. Inte att det nödvändigtvis blir 100 % rätt. Du ska börja med små steg och gå sakta framåt. I hundens takt, Inte i din. Håll allting så enkelt som möjligt.

Det finns en väldigt bra nybörjarbok, som jag verkligen kan rekommendera: ”Nose Work – det bästa du kan göra med din hund.”

Att leka med hunden är livsviktigt. För att den ska må bra och för att stärka banden er emellan. för att ni ska ha roligt tillsammans. Mental aktivering går, även det, in under samma rubrik.

Text: Britt Nyman©

Beställ boken: ”Ut och lek med din hund”

Beställ boken: Nose Work – det bästa du kan göra med din hund”

Om du gillar det här inlägget, dela det med dina vänner!

BARF – Biologiskt anpassad rå föda

En skål med rått kött, dvs barf. Biologiskt anpassad rå föda. Ett bra hundfoder
Din hund är gjord för att äta BARF

BARF
Raw food för hundar

Raw food är mat som inte har upphettats över 42 grader. När det handlar om hundar, kallas motsvarande mat för BARF, (biologiskt anpassad rå föda) och består av rått kött, ben, organ och grönsaker

Vad är fördelarna med BARF?

Veterinär Anna Hielm-Björkmanvid Helsingfors Universitetsdjursjukhus forskar angående den råa matens betydelse för hundens hälsa. 

Hunden är gjord för att äta rått kött, dvs BARF. Det är vad den skulle äta i det vilda. Matsmältningssystem, tänder och käkar är anpassade för den råa maten. 

Hon har fått fram att hundar som äter BARF är friskare och löper mindre risk att få sjukdomar än hundar som äter torrfoder eller matrester. Hon har även sett hur hundar, som varit sjuka, blivit helt friska eller mycket bättre när de började äta rått kött.

Malin Ekblom skriver i sin bok, Naturlig utfodring av hundar: ” Alla världens djur behöver biologisk levande föda. Egentligen har inte ett enda djur genom evolutionen anpassat sig till tillredd föda.”

Hur stor är risken att hunden får salmonella om den äter rått kött?

Jag ställde frågan till Maria Tarvos, på Oy MUSH Ltd, Jakobstad, Finland. De är Nordens största tillverkare av BARF.

— Det är ovanligt och de blir sällan riktigt dåliga. De är skapta att klara av bakterier. De har väldigt lågt PH i magsäcken, mycket lägre än människan. De är skapta att kunna äta ruttnande kadaver ute i det fria. De har också ett väldigt kort tarmsystem. Går salmonellan igenom, så åker den snabbt ut igen. Till skillnad från människan där maten kan ligga flera dagar i vårt tarmsystem. 

Maria säger att risken är mycket större att hunden blir sjuk på grund av för lite bakterier. Det är därför överkänslighet och allergiproblem hos hund har ökat. De får för ren och steril mat. Allt torrfoder är sterilt eftersom det är upphettat. 

Hur vet man att hunden får all näring den behöver?

Helfoder

Om man själv vill sammanställa hundens foder, krävs det goda kunskaper. Som tur är finns det färdigblandat.

— Alla våra helfoder för hund, alla våra Vaisto är balanserade och uppfyller de officiella riktlinjerna. Vi har gjort analyser på dem. Vi gör så med jämna mellanrum så vi hålls på rätt nivåer. Har man en normal hund med ett normalt behov, får den i sig precis allt den behöver. 

Är ert hundfoder ekologiskt?

— Vi har en mycket mer småskalig köttproduktion i Finland. Då blir det oftast automatiskt bättre förhållanden för djuren. Ekologiskt ”nej”, men väldigt nära ”ja”.

Finland har väldigt bra lagstiftning. Djuren måste vara ute en del av året. Det ställs väldigt stora krav på vilket foder som används. Råvaran kommer från små familjejordbruk. Produktionen är väldigt jordnära på många sätt.

Flera svenska tillverkare har bekräftat att ekologisk BARF inte gjörs. Kostnaderna är för höga. Den ekologiska råvaran finns inte i tillräcklig mängd.

Hur mycket spannmål finns i BARFEN?

Det finska företaget MUSH har varken spannmål, konserveringsmedel eller tillsatser i sina produkter.  Alla näringsämnen kommer från den naturliga råvaran

Vissa tillverkare sätter tyvärr till både syntetiska näringsämnen och spannmål till sin BARF. Därför är det viktigt att läsa innehållsförteckningen. 

Finland – föregångare när det gäller BARF

BARF används mest i Finland av alla länder i världen. I Sverige sker nu en stor ökning.  Allt fler börjar inse att hundarna skall äta det, som de är skapta att äta, dvs rått kött. Biologiskt anpassad rå föda

Vår egen hund Akela äter enbart MUSH Vaisto. Har gjort så ända sedan han var tio veckor och flyttade hem till oss. Först valpfodret och nu vuxenfoder

Text: Britt Nyman ©

Källor: Intervju med Maria Tarvos, Oy MUSH Ltd, Jakobstad, Finland

Malin Ekbloms bok: ”Naturlig utfodring av hundar”

Om du gillar det här inlägget, dela det med dina vänner:

Klickerträning

Vid klickerträning använder man en klicker som markör. Karen Pryor har skapat klickern och klickerträninegn för hund
Man använder en klicker som markör

Klickerträning
Hur du får en mer uppmärksam hund

Sen början av 40-talet har man använt positiv förstärkning när man tränat djur. Det började med däggdjur som lever i havet, bl a delfiner.

Det är Karen Pryor som har fört över sina kunskaper från den världen till hundar. Hon skapade klickerträningen. Först i USA och därefter i resten av världen.

Karen Pryor beskriver den här typen av inlärning i sin bok ”Hund och delfin”. När hunden erbjuder ett beteende, som vi vill se mera av, då förstärker vi det. Med klick och belöning.

Tillbaka till delfinvärlden en stund

Hur korrigerar man en delfin? Genom att skrika åt den? Genom att slå den? Den bryr sig inte. Den simmar bara därifrån. Det går inte heller att tvinga en delfin att samarbeta, genom att inte belöna.

En delfintränare måste tänka annorlunda. Måste tänka tvärtom. Måste fråga sig: Vilket beteende vill jag ha? Och sedan jobba utifrån det. Börja forma det önskvärda beteendet med hjälp av en visselpipa.

Genom att jobba med klickerträning skapas ett samspel mellan tränaren och djuret. I det här fallet delfinen. Det sker automatiskt. Träningen blir som en lek. Både djur och tränare tycker det är roligt.

Korrigeringsträning av hund

Vad händer när du tränar en hund med tvång? Rycker i kopplet. Säger ”nej” och ”fy.” Den får veta vad den INTE får göra. Men lär den sig vad den får göra? Oftast får den inte det. Den lämnas bara med ett ”nej”.

Det här skapar frustration. Inlärningen går långsamt. Hunden tror att den gör rätt, så snart den inte korrigeras. Men så är det inte.

Allt blir otydligt för hunden. Ibland får den ”nej”. Ibland får den ingen reaktion alls. Ändå har den utfört samma beteende.

Den upplever rädsla och förvirring. Kanske fysisk smärta. Den lyder, för den vågar inte annat. Du får en kuvad och ledsen hund. I värsta fall aggressiv.

Man bara tar för givet att hunden ska veta vad som är rätt. Det gör den inte. Vi måste lära den det. Och det är där klickerträningen kommer in i bilden

Klickerträning av hund

Klickern är en liten dosa med en knapp. När man trycker på den, låter det: ”klick.” Det betyder: ”Det där gjorde du rätt, belöning är på väg”!

Hunden lär sig snabbt vad klickern betyder. Då är det bara att sätta igång. Leta de beteenden du vill ha. Slakt koppel, hälsa med fyra tassar på golvet. Klicka och belöna när det är rätt.

Du måste lära dig att tänka tvärtom mot tidigare. Titta på hunden. Se vad den gör. Leta efter det beteende som du vill ha. Klicka och belöna det. Strunta i allt annat.

Hunden måste själv fundera ut vad du vill. Den lär sig tänka. Den börjar upprepa de beteenden som lönar sig. Alltså de som ger klick och godis. Den blir motiverad att göra rätt.

Du får en hund som vill jobba med dig. Som tycker träning är roligt. En hund som är pigg och glad. Den lär sig rätt från början. Den är själv delaktig i träningen. Den får ökat självförtroende.

Man säger aldrig ”nej” eller korrigerar på annat sätt, när man klickertränar. Hunden måste få göra fel. Den måste få pröva sig fram. Annars kan man aldrig få det beteende man vill ha.

I boken ”Hund och Delfin” beskriver Karen Pryor hur man kommer igång

Vad är det som gör klickerträningen så bra som träningsmetod?

Karen Pryor vände sig till hjärnforskare för att ta reda på det. Det visade sig  att när man använder enbart godis eller beröm, så processas det först i den moderna delen av hjärnan (cortex).

Först därefter går det ner till den primitiva delen (amygdalan). Där det sedan fastnar och blir ett beteende. Det här är en bearbetning som tar tid.

Medan däremot ljudet av klickern går direkt till amygdalan. Det tar en snabbare väg helt enkelt. Beteendet fastnar snabbare och blir mera varaktigt.

Vi har klickertränat vår Akela från det han var en liten valp. Han älskar det.

Text: Britt Nyman ©

Beställ boken: ”Hund och Delfin”

Om du gillar det här inlägget, dela det med dina vänner: