Hunden vaktar matskålen – gör ingenting!

När hunden vaktar matskålen - låt den ha sin egen "Happy hour!". Lämna den ifred
Låt hunden ha sin egen ”happy hour”!

Denna blogg innehåller annonser

Hunden vaktar matskålen

” Hjälp, min hund vaktar matskålen och morrar. Jag kan inte ens vara i köket och jag har  ju tränat jättemycket på detta.” Så kan det låta, när en hundägare har fått nog och i ren desperation ringer och behöver hjälp. 

Mitt svar blir oftast: ”Gör ingenting, låt den äta ifred!” Gör jag det enkelt för mig? Kanske, eller också inte. 

Annons

Nu lämnar vi hunden en liten stund och går på restaurang. Du sitter där, hungrig och förväntansfull. Din mat kommer in, doftar ljuvligt och smakar ännu bättre. Plötsligt tar servitören din tallrik. Du får tillbaka den, efter några sekunder, långa som en evighet. Du tar en ny tugga och kanske hinner du ta två, så är han där igen och tar din tallrik. 

Annons

Vad gör han? Varför tar han tillbaka din mat? Han tränar dig att inte vakta din mat, så som du har tränat din hund. Som uppfödaren eller någon annan, i all välmening, har lärt dig. Han tar bort maten, ställer tillbaka den, tar bort osv…

När han tar din tallrik för femte eller sjätte gången, hur känner du dig då? Är du glad och vänlig? Tycker du att servitören är trevlig och snäll? Nej, snarare är du arg, irriterad och färdig att hugga gaffeln i handen på honom. Precis som hunden, så har du börjat morra och göra dig redo att bita.

När hunden vaktar matskålen

Ställ ned hundens matskål och låt den äta. Gå ut från köket om du måste. När den får ha sin mat ifred, slappnar den av och du kan vara i köket. Men håll dig på avstånd. Det tar tid att bygga raserat förtroende.

Annons

När du, så småningom, kan stå bredvid, slänger du ned små bitar av korv eller köttbulle, något extra mumsigt. Du måste lära hunden att du är vänlig och vill den väl.

När hunden vaktar matskålen, gå därifrån

Alltså, ställ ned matskålen och gör ingenting. Låt hunden äta ifred!

Annons

Text: Britt Nyman ©

Annons

Om du gillar det här inlägget, dela det med dina vänner:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *