En lyckad hundpromenad

En lyckad hundpromenad i naturen
En hundpromenad i naturen

Vad är en hundpromenad för dig?

Det är väl ingenting att skriva om. En vanlig hundpromenad. Men vill hunden detsamma som du? Vill den att du går i din egen värld och inte ser den? Stanna upp en minut och fundera på det.

Den behöver rasta och få motion. Så långt är ni säkert överens, men sen då? Du kanske vill prata med ditt sällskap, lösa världsproblem och hunden ska bara snällt följa med i kopplet.

Hundpromenad där husse och matte går i sin egen bubbla
Husse och matte i sin egen bubbla med hunden utanför

Om du går ensam kanske du går med mobilen i handen. Det gäller att följa med vad som händer på sociala medier. Vad har hänt på Facebook sen sist? Har någon skickat meddelande på messenger eller WhatsApp?

Så plingar det till i mejlen, samtidigt som hunden stretar i kopplet och vill bort till den vackra pudelflickan. Du ropar ett ”nej” och drar med dig hunden, samtidigt som du öppnar mejlboxen

Hunden drar och vill till den vackra pudelflickan
Hunden drar … och vill till den vackra pudelflickan

Kanske blir du irriterad för att hunden drar och bara vill nosa. Den struntar fullständigt i dig och din mobil

Vems promenad går ni, din eller hundens?

Är det hundpromenad eller hundens promenad?

Vad tror du hunden vill göra? Kan den vilja leka och busa med dig? Kan den vilja att ni tränar tillsammans? Kan den vilja att du ger den problem att lösa? Kan den vilja samarbeta med dig? Kan den vilja umgås med dig?

Vad vill hunden göra på promenaden. Fråga den
Fråga hunden vad den vill göra

Många frågor kanske. Tyvärr ser vi alltför många understimulerade hundar. Vi ser också många hundar där förtroendet för husse / matte verkar vara lågt.

Det finns naturligtvis många underbara exempel på hussar / mattar som aktiverar sina hundar så man blir alldeles varm i hjärtat. All heder åt er.

Tyvärr har inte alla hundar det så bra. Många kanske är uttråkade, deprimerade till och med. Jaa, hundar kan bli det. Inte alls bra eftersom det i värsta fall kan leda till sämre hälsa.

Äevn en hund kan bli deprimerad
Bara trött eller deprimerad?

Hur ska en hundpromenad se ut?

Det behöver inte alls vara så besvärligt. Börja med att stänga av ljudet på mobilen. Låt den ligga i fickan.

Ta med dig gott hundgodis. Fundera lite vad ni behöver träna på. Man kan ALDRIG träna för mycket. Att en hund kan ”sitt” hemma på köksgolvet betyder inte att den kan det i en helt främmande miljö.

Eller vill du kanske bara aktivera hunden mentalt? Behöver du ta med leksaker? Hittar du kanske saker i skogen ni kan använda? Träna balansgång på omkullfallna träd? Klättra på stenar?

En hund som apporterrar
Jag älska att apportera

Träna balansgång i stan? Se dig omkring. Vad finns det i närheten? Låga räcken vid en parkering? Gråsuggor att klättra upp på? Trappgaller?

Var kan du gömma godis och låta hunden leta? Kan du gömma dig själv? Här behövs dock en medhjälpare som håller hunden.

Om du inte kan ha hunden lös, så behöver du kanske skaffa en sele och en 15 lång lina. Då kan den springa, som om den vore lös. Nej, det kan den inte i ett flexikoppel.

En lina kan du släppa och låta ligga på marken, allt medan du själv springer och busar med hunden. Det är ett bra sätt att skapa kontakt och förtroende.

Du lär dig också att läsa din hund. Du lär dig, när du kan släppa linan och när du ska ta tag i den igen

En hund som vallar
Jag kan hjälpa dig att valla om du vill

Tänk på att det sällan går att motionera en hund trött. Du tar själv slut först. Hunden behöver också bara vila en liten stund och så är det full fart på den igen.

Däremot, all form av mental aktivering, gör att hunden blir både trött och tillfreds med tillvaron. Nöjd med sig själv.

Nose work och spår är riktig bra aktiviteter. Där kan man som husse / matte inte hjälpa till alls. Man måste lita på att hunden vet vad den gör. Nosen är hundens bästa redskap. Underskatta ALDRIG en hundnos.

En hund som jobbar med nose work
Pinglan jobbar med Nose Work

Se till att hunden får använda sin nos, till annat än att bara nosa runt i gräset.

Stäng av mobilen och börja umgås med din hund. Den är ingen statussymbol. Den är ett levande väsen som behöver dig. Dygnet runt. Den vill göra saker tillsammans med dig.

En hund som ger dig en ros
Jag kan lära mig mera än du tror

Text: Britt Nyman ©

Om du gillar det här inlägget, dela det med dina vänner!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *