Klickerträning

Vid klickerträning använder man en klicker som markör. Karen Pryor har skapat klickern och klickerträninegn för hund
Man använder en klicker som markör

Klickerträning
Hur du får en mer uppmärksam hund

Sen början av 40-talet har man använt positiv förstärkning när man tränat djur. Det började med däggdjur som lever i havet, bl a delfiner.

Det är Karen Pryor som har fört över sina kunskaper från den världen till hundar. Hon skapade klickerträningen. Först i USA och därefter i resten av världen.

Karen Pryor beskriver den här typen av inlärning i sin bok ”Hund och delfin”. När hunden erbjuder ett beteende, som vi vill se mera av, då förstärker vi det. Med klick och belöning.

Tillbaka till delfinvärlden en stund

Hur korrigerar man en delfin? Genom att skrika åt den? Genom att slå den? Den bryr sig inte. Den simmar bara därifrån. Det går inte heller att tvinga en delfin att samarbeta, genom att inte belöna.

En delfintränare måste tänka annorlunda. Måste tänka tvärtom. Måste fråga sig: Vilket beteende vill jag ha? Och sedan jobba utifrån det. Börja forma det önskvärda beteendet med hjälp av en visselpipa.

Genom att jobba med klickerträning skapas ett samspel mellan tränaren och djuret. I det här fallet delfinen. Det sker automatiskt. Träningen blir som en lek. Både djur och tränare tycker det är roligt.

Korrigeringsträning av hund

Vad händer när du tränar en hund med tvång? Rycker i kopplet. Säger ”nej” och ”fy.” Den får veta vad den INTE får göra. Men lär den sig vad den får göra? Oftast får den inte det. Den lämnas bara med ett ”nej”.

Det här skapar frustration. Inlärningen går långsamt. Hunden tror att den gör rätt, så snart den inte korrigeras. Men så är det inte.

Allt blir otydligt för hunden. Ibland får den ”nej”. Ibland får den ingen reaktion alls. Ändå har den utfört samma beteende.

Den upplever rädsla och förvirring. Kanske fysisk smärta. Den lyder, för den vågar inte annat. Du får en kuvad och ledsen hund. I värsta fall aggressiv.

Man bara tar för givet att hunden ska veta vad som är rätt. Det gör den inte. Vi måste lära den det. Och det är där klickerträningen kommer in i bilden

Klickerträning av hund

Klickern är en liten dosa med en knapp. När man trycker på den, låter det: ”klick.” Det betyder: ”Det där gjorde du rätt, belöning är på väg”!

Hunden lär sig snabbt vad klickern betyder. Då är det bara att sätta igång. Leta de beteenden du vill ha. Slakt koppel, hälsa med fyra tassar på golvet. Klicka och belöna när det är rätt.

Du måste lära dig att tänka tvärtom mot tidigare. Titta på hunden. Se vad den gör. Leta efter det beteende som du vill ha. Klicka och belöna det. Strunta i allt annat.

Hunden måste själv fundera ut vad du vill. Den lär sig tänka. Den börjar upprepa de beteenden som lönar sig. Alltså de som ger klick och godis. Den blir motiverad att göra rätt.

Du får en hund som vill jobba med dig. Som tycker träning är roligt. En hund som är pigg och glad. Den lär sig rätt från början. Den är själv delaktig i träningen. Den får ökat självförtroende.

Man säger aldrig ”nej” eller korrigerar på annat sätt, när man klickertränar. Hunden måste få göra fel. Den måste få pröva sig fram. Annars kan man aldrig få det beteende man vill ha.

I boken ”Hund och Delfin” beskriver Karen Pryor hur man kommer igång

Vad är det som gör klickerträningen så bra som träningsmetod?

Karen Pryor vände sig till hjärnforskare för att ta reda på det. Det visade sig  att när man använder enbart godis eller beröm, så processas det först i den moderna delen av hjärnan (cortex).

Först därefter går det ner till den primitiva delen (amygdalan). Där det sedan fastnar och blir ett beteende. Det här är en bearbetning som tar tid.

Medan däremot ljudet av klickern går direkt till amygdalan. Det tar en snabbare väg helt enkelt. Beteendet fastnar snabbare och blir mera varaktigt.

Vi har klickertränat vår Akela från det han var en liten valp. Han älskar det.

Text: Britt Nyman ©

Beställ boken: ”Hund och Delfin”

Om du gillar det här inlägget, dela det med dina vänner:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *