Vad är belöning för hunden

Godis som belöning
Vad ger du mig?

Vad är belöning?

Att träna med positiv förstärkning innebär att man belönar hunden, när den gör rätt. 

Men vad är belöning och vad är inte det? Har hunden samma uppfattning som du? Hur ofta skall du belöna? Vad är tiggeri och vad är muta? Vad är en godismaskin?

För mycket eller för lite

Rent generellt belönar de flesta för sällan. Vad händer då? Hunden förstår inte. Det tar lång tid innan den lär sig.

Det är bättre att förstärka för ofta än för sällan. Speciellt vid nyinlärning. Annars kanske hunden inte fattar. Man kan alltid dra ner på godiset senare

Vad är tiggeri?

Vad är tiggeri? Det är när hunden begär godis, utan att erbjuda ett beteende. Då ska den ALDRIG få något. Tiggeri får inte vara lönsamt

Kommer inte hunden att börja tigga hela tiden, om man belönar med godis? NEJ, den lär sig att erbjuda bra beteenden för att få något. Det är inte tiggeri

Sofistikerat tiggeri för att få godis
Blir det bra så här?

Vad är muta?

Vad är skillnaden mellan att muta eller locka med godis? Vid nyinlärning kan man locka med godis, för att visa vad man vill att den skall göra.

Att muta är något helt annat och ingen bra idé. Det kan bli väldigt fel. Man mutar för att få tyst på skällandet. Vad händer? Godiset kommer precis när hunden skäller som värst och blir alltså, ur hundens synvinkel, en belöning. Skällandet förstärks….

Att klappa hunden

Vissa hundägare belönar hunden med klappar. DUNK, DUNK, DUNK låter det mot hundens sida. Hundägaren ser lycklig och nöjd ut. Det gör dock inte alltid hunden. Tvärtom, kan den se lidande ut. Den upplever det inte som belöning. Därmed har man inte heller förstärkt det fina beteende hunden uppvisade. 

Det kan fungera om det görs på rätt sätt och hunden gillar klappar och kel. Dock fungerar det sällan vid nyinlärning.

Att använda rösten

Vissa vill enbart belöna med rösten. Först måste ”bra ” och ”duktig” läras in. Men hunden lyssnar ALLTID på tonfallet i första hand. Du kanske låter arg, ledsen eller så barsk att hunden hukar sig och kryper ihop. Titta alltså alltid på hunden. Hur reagerar den?

Annat att förstärka med

Hur är det med leksaker? Fungerar bra vid vissa situationer, men sällan vid nyinlärning.

Att nosa i gräset är stor förstärkning för hunden. Den drar i kopplet, för att komma fram till lyktstolpen. Man följer efter. Det har lönat sig för hunden att dra. Alltså kommer den att göra likadant även nästa gång.

Nosa i marken som belöning
Häng på matte, så drar vi till lyktstolpen

”Min hund jobbar inte för godis”, säger en del. När man bjuder deras hund på smörstekta leverbitar, tar den ofta halva handen också. Det gäller att hitta ett godis som är gott nog. Ett mjukt godis, typ lever, kyckling, blodpudding, korv osv. 

Hunden kanske har sin matskål stående på golvet från morgon till kväll. Den har lärt sig att mat finns i överflöd. Varför jobba för det, man får gratis? Hundar är bekväma varelser. 

Vad är en godismaskin?

”Jag vill inte bli en godismaskin” hör man ibland. Vad är det? En maskin, eller i detta fall en människa, som spottar ut godis i en strid ström, utan någon tanke bakom.

Köpt hundgodis som belöning
Köpt hundgodis – går att använda

När man förstärker med godis kan man ALDRIG bli en godismaskin, så länge man begär att hunden gör någon typ av motprestation. Så länge man har klart för sig, vad det är man belönar. 

Din chef är väl knappast någon pengamaskin fastän han varje månad stoppar in X-antal kronor på ditt lönekonto, eller…? Du har gjort ett jobb åt honom och vill bara ha betalt. Precis som hunden.

”Tag hunden på bar gärning, när den gör rätt – belöna”

Text: Britt Nyman ©

Var det så här jag skulle göra?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *