Vad gjorde barnet innan hunden bet?

Tyvärr är inte alla barn snälla mot hundar

Denna blogg innehåller annonser

OBS! Inlägget handlar om fysiskt helt friska hundar.

En hund som är sjuk på något sätt och kanske har ont visar det ofta via aggressivitet. Som sista utväg biter den. På vissa hundraser, s.k. kamphundar har man ofta avlat bort hundens varningssignaler. Den biter direkt utan förvarning.

Vad gjorde barnet innan hunden bet?

Oftast är det hunden som får felet när ett barn blir bitet. Ingen verkar ha sett något. Hunden har plötsligt attackerat. Klassas nu som aggressiv och avlivas oftast rutinmässigt. Det väsentliga borde vara, att först ta reda på vad barnet gjorde mot hunden, innan den bet. Stack det kanske ned en penna i örat, eller ett finger i ögat?

Annons

Varför morrar hunden?

När hunden morrar missförstås det ofta. Ägaren brukar anse att den skall minsann inte morra och absolut inte mot barnet. I en sådan situation bestraffas den ofta på olika sätt. Då är det ägaren, som kan bli biten.

När den stackars hunden i själva verket bara har sagt ifrån: ”Detta gillar inte jag.” ”Jag är trött och vill vara ifred.” ”jag vill att du behandlar mig med respekt.”

I detta läge bör man söka hjälp och ta privat hundträning

Vad gjorde barnet innan hunden bet?

Riktigt små barn förstår inte att det gör ont, när de drar hunden i svansen, petar i ögon och öron, kniper tag om bröstvårtor och snopp. Lite äldre barn kan vara riktigt elaka. Kanske för att de inte har fått lära sig bättre.

Annons

Det är skrämmande vanligt att många vuxna verkar tycka att barnen skall få hantera hunden hur som helst. Den skall bara tåla allt. När den morrar och till sist biter, då ringer man hundtränaren. I bästa fall. Oftast avlivas hunden.

Vad gjorde barnet innan hunden bet? Hunden morrar och kanske även skäller innan den biter
Hunden varnar oftast innan den biter

När jag växte upp hade vi stövare hemma, eftersom min pappa jagade. När han hade varit i skogen med hunden i flera timmar och kom hem, gick hunden och lade sig. Jag gick dit och ville leka, men den morrade. ”Gå därifrån och låt den vara ifred”, sa mina föräldrar. De visade hunden respekt. Den var trött och behövde sova. Först när den hade vilat, kunde hunden och jag leka.

De vuxnas ansvar

Barn och hundar skall aldrig lämnas ensamma. Det är en regel, som borde gjutas i betong. Hunden skall givetvis uppfostras. Det skall barnet också. Man föser inte undan en hund, som morrar åt barnet, såvida man inte vill bli biten. Man tar bort den tvåbenta telningen, som säkert har trakasserat hunden en längre stund. 

Hunden är kanske bara van vid ett eller två barn. Plötsligt är det barnkalas. Det väller in en massa barn. Hunden blir skärrad. Vad är det som händer? En helt ny situation.

Annons

Barnen blir glada i hunden och vill både hälsa och leka. Men den blir rädd och går undan. Barnen följer efter. Nu måste den morra för att tala om att den vill vara ifred.

Här skall den vuxne ingripa och se till att barnen låter hunden vara. Om det inte sker, finner den sig kanske inträngd i ett hörn, eller får till slut nog. Då kan den bara bita som sista utväg.

Annons

Naturligt beteende hos hunden

Att hundar morrar, skäller och biter är egentligen helt naturliga hundbeteenden. Det är deras språk. Vi som hundägare måste lära oss förstå vad hunden vill. Lära oss förstå vad hunden egentligen säger.

Vad gjorde barnet innan hunden bet?

Anders Hallgren skriver i sin bok, Problemhund och hundproblem, om en hund som avlivats efter att den bitit ett barn. Den obducerades. Man ville hitta orsaken. Var den sjuk på något sätt? Det man fann var skrämmande. Det fanns en penna djupt nerstucken i hundens ena öra.

Tyvärr finns det många liknande historier. Därför måste man alltid fråga sig: Vad gjorde barnet innan hunden bet? Även om det är smärtsamt för en själv.

Annons

Först går den undan. Om det inte går, så morrar den. Kanske även skäller. Därefter kommer bettet som en sista utväg ur en svår situation. Och en fullt frisk och normal hund har fått betala med sitt liv. För något barnet har gjort. 

Annons

Text: Britt Nyman ©

Annons

Om du gillar det här inlägget, dela det med dina vänner:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *